Magzter Gold (Sitewide CA)
L'express (Digital)

L'express (Digital)

1 Issue, No. 3830

Also available on
Zinio Unlimited logo
1-month free trial

Get unlimited access to this article, this issue, + back issues & 5,000+ other magazines.

Renews at just $8.99/month after trial.

Cancel anytime.
Learn more

Les étapes de la méthode traditionnelle

La fermentation en bouteille rend le vin pétillant.
La prise de mousse du crémant s’opère, comme pour le champagne, durant une deuxième fermentation en bouteille : méthode dite « traditionnelle » dans le premier cas, et « champenoise » dans le second. Elle se produit grâce à l’introduction d’une liqueur de tirage sucrée. Une fois la bulle emprisonnée dans les flacons fermés d’une capsule et d’un « bidule » (qui assure l’étanchéité), les vins passent à l’élevage « sur lattes », immobilisés de longs mois en position couchée – au moins neuf, mais souvent plusieurs dizaines. Les bouteilles sont ensuite placées la tête en bas par quarts de tour successifs (le remuage) et le goulot congelé : cela expulse (le dégorgement) le bouchon de lies, avant de refaire le niveau avec une liqueur de dosage plus ou moins…
You're reading a preview of
L'express (Digital) - 1 Issue, No. 3830

DiscountMags is a licensed distributor (not a publisher) of the above content and Publication through Zinio LLC. Accordingly, we have no editorial control over the Publications. Any opinions, advice, statements, services, offers or other information or content expressed or made available by third parties, including those made in Publications offered on our website, are those of the respective author(s) or publisher(s) and not of DiscountMags. DiscountMags does not guarantee the accuracy, completeness, truthfulness, or usefulness of all or any portion of any publication or any services or offers made by third parties, nor will we be liable for any loss or damage caused by your reliance on information contained in any Publication, or your use of services offered, or your acceptance of any offers made through the Service or the Publications. For content removal requests, please contact Zinio.

© 1999 – 2025 DiscountMags.com All rights reserved.